50 g (1 pkt) jäst
5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
50 g smör el marg el ½ dl flytande
2 dl AXA Rågflingor
1½ tsk salt
½ dl sirap
(2 tsk kummin)
9 dl Vetemjöl 1 dl Grovt rågmjöl
Garnering: 1 dl AXA Rågflingor
5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
50 g smör el marg el ½ dl flytande
2 dl AXA Rågflingor
1½ tsk salt
½ dl sirap
(2 tsk kummin)
9 dl Vetemjöl 1 dl Grovt rågmjöl
Garnering: 1 dl AXA Rågflingor
Gör så här:
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.Häll eller klicka ut degen direkt i en smord långpanna, ca 30x40 cm. Bred ut degen med en degskrapa, slickepott eller mjölad hand. Strö rågflingor över hela kakan och tryck till dem med handen. Nagga kakan med en gaffel och skåra den i rutor. Sätt ugnen på 225ºC.Jäs under bakduk tills kakan ser lätt och porös ut, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt i bitar.
****
Receptet har jag hittat på en rågsiktspåse men gjort om det lite.
Bytte ut 1 liter rågsikt mot 1 dl grovt rågmjöl + 9 dl vetemjöl. Prova er fram till det ni gillar bäst.
****
Det bästa är att man inte behöver röra degen med händerna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar