För 2 limpor i 25 cm form
25 g färsk matjäst från affärens kyldisk 10 dl vetemjöl special 5 dl fräscht ljummet vatten 1/4 dl brödsirap 1/4 dl solroskärnor 1/2 msk salt 1/2 msk olivolja samt rosmarin och flingsalt för dekoration
Värm vattnet, häll över i en bunke & rör om för jämn vattentemp.
Smula ner jästen och rör till den lösts upp.
Rör först i hälften av mjölet.
Rör sen i dom andra ingredienserna dvs sirap, salt, solroskärnor & olja.
Rör i resten av mjölet & fortsätt röra om så att det blir en jämn fin smet.
Häll över smeten i form ingniden i smör/olja (fyll formen till ca en tredjedel).
Jäs 1h i rumstemperatur med duk över.
Sen ev på med lite olivolja, flingsalt & rosmarin.
Grädda i 200 grader i 30 min (varmluftsugn 180 grader).
Lossa brödet från form (stekspade kan underlätta).
Låt kallna i rumstemperatur på galler under kökshandduk ca 1h.
När brödet kallnat förvara i lufttät plastpåse, kan med fördel frysas in.
----
Tack Sara Bornold för detta recept!
mer om Sara se länk: http://www.kanal10.se/aktuellt/2014/03/13/6-minuter-med-sara-bornold
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar