torsdag 10 april 2014

Grovt bröd med surdeg

Mustiga "korgbröd" 4 st runda


1 pkt jäst (gärna röd paket)
1 liter vatten 37 gr
50 gr margarin/smör rumsvarmt
1 msk salt
4 msk mörk sirap
1 pkt (1,5 kg) Kungsörnens Mörkt Lantbrödsbröd

-----------------------
1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka  i matfettet.
2. Tillsätt övriga ingredienser men spara ca ½ dl  av  mjölet till  utbakning.
3. Arbeta degen kraftigt , 4 min med maskin och  ca 8 min för hand, tills den känns smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt 30-40 min..
5.Knåda degen smidig på bakbordet och rulla 4 runda bröd, jäs i runda mjölade korgar. Låt jäsa under duk ca 30min. Sätt ugnen på 225 gr  (200 gr  varmluftsugn)
6. Vänd försiktigt upp de jästa bröden på smord plåt eller bakplåtspappersklädd plåt.
7.Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 20-25 min eller till en innertemperatur av 96 gr.
8. Låt svalna på galler under bakduk.










Länk till mer info om mjölet:
http://www.kungsornen.se/produkter/mjol/ovrigt-mjol/lantbrodsmjol-morkt-1500g/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar