- 2-3 stjälkar (ca 4 dl skurna i bitar) rabarber
- 1 tsk kardemumma, malen
- 2 tsk strösocker
Sockerkakssmet:
100 g smör2 dl strösocker
1 st ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1.5 dl mjölk
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda.
Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.
Gör sedan sockerkakssmeten (enligt beskrivning nedan), använd gärna elvisp:
Låt smör bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör och socker.
Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.
Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp.
Jag använde silicon form ca 26 cm då blir gräddningstiden lite kortare 30 min i min ugn.
Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Supergod fluffig kaka, extra pifff med kardemumman.
Tack syster för ditt tips!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar